Laserskrivare använder en annan teknik än bläckstråleskrivare för att belägga papper med färg. Det finns för- och nackdelar med en laserskrivare – det beror till stor del på vad du ska göra med den och dina behov.

Vad kan en laserskrivare göra?

Du kan inte definiera en laserskrivare utan att jämföra den med den mest klassiska och kända bläckstråleskrivaren. Där bläckstråleskrivare använder bläck för att skriva ut använder laserskrivare tonerpulver/pulver. Det är stor skillnad på att välja en laserskrivare eller en bläckstråleskrivare.

Den största fördelen med laserskrivare är utskriftshastigheten och besparingen om du skriver ut mycket.

Laserskrivare har en mycket snabbare utskriftsprocess än bläckstråleskrivare. När laserskrivaren har skrivit ut ska dokumentet torka helt och färgerna kommer inte att “blöda”, samtidigt som du ofta upptäcker att texten/färgen i ditt tryck behöver torka lite när du skriver ut från en bläckstråleskrivare. Om du skriver ut mycket är det också mer ekonomiskt att använda laserskrivare, i längden billigare, kan även skriva ut fler sidor än en bläckstråleskrivare innan du måste byta bläckpatron.

Finns många populära laserskrivare från varumärken som HP, Canon, Epson, OKI.

Så här fungerar en laserskrivare

När vi pratar om en laserskrivares tekniska funktion är det intressant att tänka på vilka förbrukningsmaterial som laserskrivaren använder, det vill säga bläck eller lasertoner, som det också kallas.

Den största skillnaden mellan laserbläck och konventionella bläckpatroner är att bläck är en torr substans i form av ett pulver. Som ett resultat är förbrukningsvarorna inte lika flytande som i tonerkassetten. Vi kan säga att det är bläck i pulverform.

Det som gör ett riktigt intryck i laserskrivare är statisk elektricitet. Här fungerar statisk elektricitet som ett “lim” med hjälp av en laser, trumman laddas med bläck precis där texten ska skrivas ut. Här kommer toner att appliceras när papperet passerar genom trumman. Innan papperet “skjuts ut” ur din laserskrivare värms papperet upp och tonern och tonern antänds på papperet med laserprecision.